Duration: 24 min.
First Performance: September, 29, 2007, Rubens Kwartet
Written for the 100th anniversary of the Stichting Kamermuziekvereeniging Rotterdam
Commissioned by Stichting Kamermuziekvereeniging Rotterdam and Fonds voor de Scheppende Toonkunst

I. Prelude (Memory Fragments)
II. Ecstasy
III. Longing


Program Note (in Dutch)

De titel Earnest and Game verwijst naar wat door de middeleeuwse Engelse dichter Geoffrey Chaucer werd gezien als een belangrijk ideaal in zijn werk: de dynamiek tussen ernst en spel, tussen het serieuze en het frivole, tussen waarheid en verzinsel. Deze dynamiek vormt het uitgangspunt voor een zeer eclectisch stuk voor strijkkwartet, bestaande uit drie delen: een frivool, bijna popachtig middendeel wordt daarbij omringd door twee delen die ernstiger van toon zijn en een meer romantisch-expressionistische retoriek hanteren.

Ieder deel begint steeds met hetzelfde openingsakkoord, maar in ieder deel ontstaat uit dit akkoord steeds een ander soort muziek. Deel I (Prelude - Memory Fragments) laat zich beluisteren als een aaneenschakeling van fragmentarische herinneringen, die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben: een expressieve cellomelodie, een Bach-achtig koraal tegen een achtergrond van vogelgezang, een zwelgende treurmuziek met een Mahleriaanse gestiek en een kinderlijk volkswijsje. Toch bevatten deze fragmenten al de kiem voor het materiaal van de overige delen, waarin de ideeën die in dit deel vluchtig voorbijkomen verder worden uitgewerkt.
Deel II (Ecstasy) laat zich beluisteren als één wilde ontlading van een voortrazende, extatische energie. Het karakter van de muziek is veelal uitbundig en euforisch, met opzwepende ritmes, obsessief herhaalde patronen, minimalistisch aandoende passages en referenties aan popmuziek (dance- en DJ-muziek). Maar ook moest ik tijdens het schrijven van dit deel denken aan Schotse fiddle muziek.
Het emotionele en structurele zwaartepunt van het werk ligt in deel III (Longing). Dit deel, dat een bijna symfonische architectuur heeft, begint langzaam en somber (een groter contrast met deel II is haast niet denkbaar) en reflecteert een gevoel van verlangen, een nostalgie naar iets wat reeds lang vervlogen is. Er zijn dan ook veel referenties aan de grote traditie die het medium strijkkwartet rijk is; grote emotionele gestes (in de geest van Mahler en Berg) worden daarbij niet geschuwd. Na verloop van tijd slaat de stemming om en keren de voortrazende energie en het materiaal van deel II terug, maar nu met een wrangere bijklank. De energie ontwikkelt zich tot geleidelijk een heftige climax, waarna – in de laatste maten van het stuk – de lucht ten slotte dan toch weer opklaart in een sereen en hoopvol koraal met ijle flageoletten.

Click on the player below to listen to an audio sample of Earnest and Game.
Watch (and hear) the Rubens Quartet play the second movement ‘Ecstasy’ here: http://www.youtube.com/watch?v=rmyohJEHNUw